SEXUÁLNÍ ZNEUŽÍVÁNÍ – OBĚTI A PACHATELÉ – VÝZKUMNÁ ČÁST

SEXUAL ABUSE OF CHILDREN – VICTIMS AND OFFENDERS – RESEARCH PART

Hanušová J.1, Hanuš P.2, Kovařík J.3, Ramešová M.4
1Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, Vzdělávací institut ochrany dětí; 2Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb; 3Jihočeská univerzita, Zdravotně sociální fakulta; 4Krizové centrum pro děti a rodinu, České Budějovice

Korespondenční autor: Jaroslava Hanušová (j.hanusova@detskaprava.cz)

ISSN 1804-7858 (On-line)

Full verze:
Full version

Published online: 24. 6. 2005

Summary

The author has met all the targets she had set. The hypotheses have been supported. To meet the targets, she used a questionnaire which she distributed among specialists who help child victims of sexual abuse. Apart of the questionnaire she also used the method of secondary analysis of data and a case study. In total I addressed 170 specialists who work with victims of sexual abuse of children. Most of the questionnaires returned from policemen, the least came back from pediatricians. There are several social challenges that have emerged from the: To regulate by law the obligation of cooperation and of mutual feedback about the client, no matter whether the organisation is of public or non-public status.

To ensure a change in the area of prevention, for example by a change of legislative, to increase the number of policemen, to establish judges for juveniles, to set up a network of crisis centres, to complete already existing standards of social care etc.

To establish an institution for children suffering from CAN. Communication and tolerance among people is very important. Let’s eliminate fear and learn to speak about ourselves, about our emotions. We all have things to catch up on and to learn. No child in the world should experience terrifying things connected with sexual abuse. The adult has the possibility to defend himself. The child is absolutely defenceless and depends completely on the help of others.

Keywords: Child sexual abuse (CSA) - Commercial sexual exploiting of children (CSEC) - cooperation

Souhrn

Ve své práci autorka splnila všechny stanovené cíle, vyslovené hypotézy se ji podařilo potvrdit.

Ke splnění cílů práce použila dotazník, který distribuovala mezi odborníky, jež pomáhají dětským obětem pohlavního zneužívání. Vedle dotazníkového šetření využila i metodu sekundární analýzy dat a případovou studii.

Autorka oslovila celkem 170 odborníků, kteří pracují s obětí sexuálního zneužívání dětí. Autorce se navrátilo celkem 64 dotazníků. Nejvíce dotazníků se vrátilo od pracovníků policie, naopak nejméně dotazníků odevzdali pediatři. Z výsledků práce vyplynulo několik celospolečenských úkolů, které je nezbytné realizovat:  Zákonem upravit povinnost spolupráce, podávání si vzájemné zpětné vazby o klientovi bez ohledu na státní či nestátní status zařízení.  Zajistit změnu v oblasti prevence, např. změnou legislativy, zvýšit počet policistů, zřídit soudce pro mladistvé, zřídit síť krizových center, doplnit existující standardy soc. péče apod.  Zřídit zařízení pro děti se syndromem CAN. Komunikace a tolerance mezi lidmi je velmi důležitá. Odstraňme strach a naučme se mluvit o sobě, svých emocích. Všichni máme co dohánět a čemu se učit.

Žádné dítě na světě by nemělo prožívat hrůzné věci související se sexuálním zneužíváním. Dospělý má možnost se bránit. Dítě je naprosto bezbranné a zcela odkázané na pomoc druhých.

Klíčová slova: sexuální zneužívání - komerční sexuální zneužívání - spolupráce

Literatura

1. Dunovský, J., Dytrych, Z., Matějček, Z.: Týrané, zneužívané a zanedbané dítě, 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 1998. s. 72 ISBN 80–85121–99–9.