REGIONÁLNÍ ROZDÍLY V TRESTNÉ ČINNOSTI DĚTÍ A MLADISTVÝCH (SROVNÁNÍ OKRESŮ ČESKÉ BUDĚJOVICE A TEPLICE)

REGIONAL DIFFERENCES IN CHILD AND JUVENILE DELINQUENCY (COMPARISON OF THE DISTRICTS OF ČESKÉ BUDĚJOVICE AND TEPLICE)

Jana Rošlapilová
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta

Korespondenční autor: Jana Rošlapilová (roslapilova.jana@seznam.cz)

ISSN 1804-7858 (On-line)

Full verze:
Full version

Submitted:11. 2. 2008
Accepted: 17. 6. 2008
Published online: 15. 8. 2008

Summary

Article provides a brief description of development of child and juvenile delinquency, both in the whole Czech Republic and in the Ústí and České Budějovice regions. An overview of the current situation of delinquency in both districts obtained using self-reporting is presented. Research based on the method of self-reporting provides opportunity to describe even the otherwise hidden part of delinquency. Two hypotheses were formulated; the main hypothesis presumes that delinquent behaviour together with the conditions of the delinquency onset is also influenced by residence location.

The hypotheses were tested using questionnaire survey conducted in primary schools in the districts of Teplice and České Budějovice.

Keywords: criminal activity – children – adolescents – České Budějovice – Teplice

Souhrn

Příspěvek se zabývá stručným vývojem trestné činnosti dětí i mladistvých, a to jak v celorepublikovém měřítku, tak i v Ústeckém a Jihočeském kraji. Poté se snaží orientačně zachytit stávající situaci v okresech Teplice a České Budějovice pomocí self-reportu. Výzkum založený na této metodě dává šanci popsat i tu část delikvence, která jinak zůstává skryta. Byly stanoveny dvě hypotézy, kdy hlavní hypotéza předpokládala, že delikventní jednání, ale i podmínky jeho vzniku, závisí mimo jiné i na lokalitě.

Hypotézy se ověřovaly na základě dotazníkového šetření, které proběhlo na základních školách v okresech Teplice a České Budějovice.

Klíčová slova: trestná činnost – děti – mladiství – České Budějovice – Teplice

Literatura

1. Čírtková, L.: Dva pohledy na delikvenci dětí a mladistvých. Psychologie dnes. Praha: Tiskárny MV, 2004, ročník X, číslo 4, 31 s.

2. Kukla, L.: Děti, mládež a kriminalita. In: Dítě v krizi. 1. vyd. Olomouc: Media DIDA, 50–56 s.

3. Matoušek, O., Kroftová, A.: Mládež a delikvence. 1. vyd. Praha: Portál, 1998, 336 s.