ZDRAVOTNÍ RIZIKA POTRAVIN NOVÉHO TYPU

HEALTH RISKS OF NOVEL FOODS

Jiří Patočka, Mirwais Bakhshi, Jakub Hrdina, Lucie Jozová, Eva Kluiberová, Monika Litvanová, Sundano Kutoma Lubasi, Nawa Mubiana, Alena Vlášková, Ondřej Zajíc
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie

Korespondenční autor: Jiří Patočka (prof.patocka@gmail.com)

ISSN 1804-7858 (On-line)

Full verze:
Full version

Submitted:11. 2. 2011
Accepted: 29. 4. 2011
Published online: 15. 6. 2011

Summary

One of the most important aspects of food is that it provides energy for an organism. Humans are the only species that cook the food they consume. Cooking food for the evening meal seems to be common to all human cultures. Food is not only nutritional value but also has important social aspect. Eating is convenience for communication and family bonding. Novel foods are foods and food ingredients that have not been used for human consumption to a significant degree within the Community before 15 May 1997. Regulation EC 258/97 of 27 January 1997 of the European Parliament and the Council lays out detailed rules for the authorisation of novel foods and novel food ingredients. In order to ensure the highest level of protection of human health, novel foods must undergo a safety assessment before being placed on the EU market. Only those products considered to be safe for human consumption are authorised for marketing. Companies that want to place a novel food on the EU market need to submit their application in accordance with Commission Recommendation 97/618/EC that concerns the scientific information and the safety assessment report required. Novel foods have been the object of intense public debate in recent years. Despite widespread efforts to communicate the outcomes of risk assessments to consumers, public confidence in risk management has been low. Social scientists have identified various reasons for this, including a disagreement between technical experts and consumers over the nature of the hazards on which risk assessments should focus. The EU institutions are currently discussing updates to novel foods rules, which aim to ensure that innovation can continue in the food sector without compromising on safety and consumer protection.

Keywords: novel foods – nutrition – risk assessment – legislation – toxicology – phytosterols – non-traditional products – proteins – new fats – olestra – saccharides – antioxidants

Souhrn

Nejdůležitějším posláním potravin je, že poskytují organismu energii. Lidé jsou jediným druhem živočichů, který vaří jídlo, jež konzumuje. Příprava jídla k večeři je to, co je společné pro všechny lidské kultury. Jídlo nemá jen svou nutriční hodnotu, má také důležitý sociální aspekt. Konzumace jídla je vhodnou příležitostí ke komunikaci a posilování rodinných vztahů. Nové potraviny jsou potraviny a složky potravin, které nebyly použity k lidské spotřebě ve významné míře v rámci Společenství před 15. květnem 1997. Nařízení ES 258/97 27. ledna 1997 Evropského parlamentu a Rady stanoví prováděcí pravidla pro povolování nových potravin a nových složek potravin. S cílem zajistit nejvyšší úroveň ochrany lidského zdraví musí být nové potraviny podrobeny hodnocení bezpečnosti před uvedením na trh EU. Pouze produkty považované za bezpečné pro lidskou spotřebu jsou schváleny pro prodej. Firmy, které chtějí uvést nové potraviny na trh EU, musí podat žádost v souladu s doporučením Komise 97/618/EC, která obsahuje vyžadované vědecké informace a zprávu o posouzení jejich bezpečnosti. V posledních letech byly nové potraviny předmětem intenzivní veřejné diskuse. Přes rozsáhlé úsilí informovat veřejnost o výsledcích hodnocení rizik pro spotřebitele byla důvěra veřejnosti v této oblasti nízká. Odborníci na sociální práci nalezli řadu důvodů, proč tomu tak je, včetně neshod mezi technickými odborníky a spotřebiteli o povaze nebezpečí, na které by se mělo hodnocení rizik zaměřit. V současné době projednávají orgány EU aktualizaci pravidel pro potraviny nového typu, jejichž cílem je zajistit, aby inovace v potravinářském sektoru mohla v oblasti bezpečnosti a ochrany spotřebitelů pokračovat bez kompromisů.

Klíčová slova: potraviny nového typu – nutrice – hodnocení rizik – legislativa – toxikologie – fytosteroly – netradiční produkty – proteiny – nové tuky – olestra – sacharidy – antioxidanty

Literatura

1. Addessi, E., Galloway, A. T., Visalberghi, E., Birch, L. L.: Specific social influences on the acceptance of novel foods in 2–5-year-old children. Appetite 2005, roč. 45, č. 3, s. 264–271.

2. Adesanya, S. A., Idowu, T. B., Elujoba, A. A.: Antisickling activity of Adansonia digitata. Planta Med. 1988, roč. 54, č. 4, s. 374.

3. Aguilar, F., Autrup, H., Barlow, S. et al.: Use of lycopene as a food colour. Scientific opinion of the panel on food additives, flavourings, processing aids and materials in contact with food. Europ. Food. Saf. Authority J 2008, roč. 674, s. 1–66.

4. Ajose, F. O.: Some Nigerian plants of dermatologic importance. Int. J. Dermatol. 2007, roč. 46, suppl 1, s. 48–55.

5. Akiyama, H,, Imai, T,, Ebisawa, M. Japan food allergen labeling regulation-history and evaluation. Adv. Food Nutr. Res. 2011, roč. 62, s. 139–171.

6. Arab, L., Steck, S.: Lycopene and cardiovascular disease. Am. J. Clin. Nutr. 2000, roč. 71, suppl 6, s. 1691S–1695S; discussion s. 1696S–1697S.

7. Ayerza, R.: Oil content and fatty acid composition of chia (Salvia hispaniac L.) from five northwestern locations in Argentina. J. Am. Oil Chem. Soc. 1995, roč. 72, č. 9, s. 1079–1081.

8. Babková. L.: Jsou brambory jedovaté? Server TOXICOLOGY, 2007. Dostupné na: http://www.toxicology.cz/modules.php?…

9. Bagci, E., Vural, M., Dirmenci, T., Bruehl, L., Aitzetmüller, K.: Fatty acid and tocochromanol patterns of some Salvia L. species. Z. Naturforsch. 2004, roč. 59. s. 305–309.

10. Bankov, N., Khadzhiĭski, D., Petrova, S.: Effect of several factors on the estrogen activity of lucerne. [Article in Bulgarian] Vet. Med. Nauki. 1976, roč. 13, č. 6, s. 59–65.

11. Becker, A., Schlöder, P., Steele, J. E., Wegener, G.: The regulation of trehalose metabolism in insects. Experientia. 1996, roč. 5, č. 5, s. 433–439.

12. Beranová, M.: Jídlo a pití v pravěku a středověku, Academia, Praha 2005, 360 s. ISBN 80–200–1340–7.

13. Bergholz, C. M.: Safety evaluation of olestra, a nonabsorbed, fatlike fat replacement. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 1992, roč. 32, č. 2, s. 141–146.

14. Blackburn, H.: Olestra and FDA. N. Engl. J. Med. 1963, roč. 334, č. 15, s. 984–986.

15. Block, G.: The data support a role for antioxidants in reducing cancer risk. Tutr. Rev. 1992, roč. 50, č. 7, s. 207–213.

16. Bobák, M., Hertzman, C., Škodová, Z., Marmot, M.: Socioeconomic status and cardiovascular risk factors in the Czech Republic. Int. J. Epidemiol. 1999, roč. 28, č. 1, s. 46–52.

17. Bobák, M., Škodová, Z., Píša, Z., Poledne, R., Marmot, M.: Political changes and trends in cardiovascular risk factors in the Czech Republic, 1985–92. J. Epid. Comm. Health. 1997, roč. 51, č. 3, s. 272–277.

18. Bora, K. S., Sharma, A.: Phytochemical and pharmacological potential of Medicago sativa: A review. Pharm. Biol. 2011, roč. 49, č. 2, s. 211–220.

19. Borneo, R., Aguirre, A., León, A. E.: Chia (Salvia hispanica L.) gel can be used as egg or oil replacer in cake furmulations. J. Am. Diet. Assoc. 2010, roč. 110, č. 6, s. 946–949.

20. Brusick, D. J.: A critical review of the genetic toxicity of steviol and steviol glycosides. Food Chem. Toxicol. 2008, roč. 46, suppl 7, s. S83–S91.

21. Camire, M. E., Kubow, S., Donnelly, D. J.: Potatoes and human health. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2009, roč. 49, č. 10, s. 823–840.

22. Cardello, A. V.: Consumer concerns and expectations about novel food processing technologies: effects on product linking. Apetite 2003, roč. 40, č. 3, s. 217–233.

23. Carlson, S. E.: Docosahexaenoic acid supplementation in pregnancy and lactation. Am. J. Clin. Nutr. 2009, roč. 89, č. 2, s. 678S–684S.

24. Clifton, P.: Lowering cholesterol – a review on the role of plant sterols. Aust. Farm. Physician. 2009, roč. 38, č. 4, s. 218–221.

25. Desgrandchamps, F., Bastien, L.: Nutrition, dietary supplements and prostate cancer. [Article in French]. Prog. Urol. 2010, roč. 20, č. 8, s. 560–565.

26. Drewnowski, A.: The new fat replacements. A strategy for reducing fat consumption. Postgrad. Med. 1990, roč. 87, č. 6, s. 111–114, 117–118, 121.

27. Dubnová, J.: Biopotraviny a potraviny nového typu z hlediska nutrice a ochrany zdraví spotřebitele. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2007.

28. Dutta, P. C.: Phytosterols as Functional Food Components and Nutraceuticals. Marcel Dekker, 2004. 453 s.

29. Elbein, A. D., Pan, Y. T., Pastuszak, I., Carroll, D.: New insights on trehalose: a multifunctional molecule. Glycobiology. 2003, roč. 13, č. 4, s. 17R–27R.

30. Eldridge, A. L., Cooper, D. A., Peters, J. C.: A role for olestra in body weight management. Obes. Rev. 2002, roč. 3, č. 1, s. 17–25.

31. Eonseon, J., Lee, C. G., Polle, J. E. W.: Secondary carotenoid accumulation in Haematococcus (Chlorophyceae): Biosynthesis, regulation, and biotechnology. J. Microbiol. Biotechnol. 2006, roč. 16, č. 6, s. 821–831.

32. Eromosele, I. C., Eromosele, C. O., Kuzhkuzha, D. M.: Evaluation of mineral elements and ascorbic acid contents in fruits of some wild plants. Plant Foods Hum. Nutr. 1991, roč. 41, č. 2, s. 151–154.

33. Fassett, R. G., Coombes, J. S.: Astaxanthin, oxidative stress, inflammation and cardiovascular disease. Future Cardiol. 2009, roč. 5, č. 4, s. 333–342.

34. Fernandes, P., Cabral, J. M.: Phytosterols: applications and recovery methods. Bioresour. Technol. 2007, roč. 98, č. 12, s. 2335–2350.

35. Friedman, M.: Potato glycoalkaloids and metabolites: roles in the plant and in the diet. J. Agric. Food Chem. 2006, roč. 54, č. 23, s. 8655–8681.

36. Geuns, J. M.: Comments to the paper by Nunes et al. (2007), Analysis of genotoxic potentiality of stevioside by comet assay, Food and Chemical Toxicology 2007, roč. 45, č. 4, s. 662–666. Food Chem. Toxicol. 2007, roč. 45, č. 12, s. 2601–2602; author reply 2603–2604.

37. Geuns, J. M.: Stevioside. Phytochemistry. 2003, roč. 64, č. 5, s. 913–921.

38. Goyal, S. K., Samsher, S., Goyal, R. K.: Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. Int. J. Food Sci. Nutr. 2010, roč. 61, č. 1, s. 1–10.

39. Geusau, A., Schmaldienst, S., Derfler, K., Päpke, O., Abraham, K.: Severe 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD) intoxication: kinetics and trials to enhance elimination in two patients. Arch. Toxicol. 2002, roč. 76, č. 5–6, s. 316–325.

40. Gillatt, P. N., Lee, S. M.: Changes in dietary energy with novel proteins and fats. Proc. Nutr. Soc. 1991, roč. 50, č. 2, s. 391–397.

41. Glauert, H. P., Calfee-Mason, K., Stemm, D. N., Tharappel, J. C., Spear, B. T.: Dietary antioxidants in the prevention of hepatocarcino­genesis: a review. Mol. Nutr. Food Res. 2010, roč. 54, č. 7, s. 875–896.

42. Guillén, M. D., Ruiz, A., Cabo, N., Chirinos, R., Pascual, G.: Characterization of sacha inchi (Plukenetia volubilis L.) oil by FTIR spectroscopy and 1H NMR. Comparison with linseed oil. J. Am. Oil Chem. Soc. 2003, roč. 80, č. 8, s. 755–762.

43. Gupta, A., Guyomard, V., Zaman, M. J. et al.: Systematic review on evidence of the effectiveness of cholesterol-lowering drugs. Adv. Ther. 2010, roč. 27, č. 6, s. 348–364.

44. Hagemann, K. S., Scholderer, J.: Hot potato: expert-consumer differences in the perception of a second-generation novel food. Risk Anal. 2009, roč. 29, č. 7, s. 1041–1055.

45. Harada, S., Fujita-Hamabe, W., Kamiya, K., Satake, T., Tokuyama, S.: Involvement of glycemic control in the inhibiting effect of Morinda citrifolia on cerebral ischemia-induced neuronal damage. [Article in Japanese] Yakugaku Zasshi. 2010, roč. 130, č. 5, s. 707–712.

46. Harada, S., Hamabe, W., Kamiya, K., Satake, T., Tokuyama, S.: Protective effect of Morinda citrifolia on the ischemic neuronal damage. [Article in Japanese] Yakugaku Zasshi. 2009, roč. 129, č. 2, s. 203–207.

47. Hedelin, M., Lof, M., Andersson, T. M., Adlercreutz, H., Weiderpass, E.: Dietary phytoestrogens and the risk of ovarian cancer in the Women's lifestyle and health cohort study. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 2011 Jan 25. [Epub ahead of print].

48. Higashiyama, T.: Novel functions and applications of trehalose. Pure Appl. Chem. 2002, roč. 74, č. 7, s. 1263–1269.

49. Higuera-Ciapara, I., Félix-Valenzuela, L., Goycoolea, F. M.: Astaxanthin: a review of its chemistry and applications. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2006, roč. 46, č. 2, s. 185–196.

50. Hunt, R., Zorich, N. L., Thomson, A. B.: Overview of olestra: a new fat substitute. Can. J. Gastroenterol. 1998, roč. 12, č. 3, s. 193–197.

51. Hussein, G., Sankawa, U., Goto, H., Matsumoto, K., Watanabe, H.: Astaxanthin, a carotenoid with potential in human health and nutrition. J. Nat. Prod. 2006, roč. 69, č. 3, s. 443–449.

52. Chatsudthipong, V., Muanprasat, C.: Stevioside and related compounds: therapeutic benefits beyond sweetness. Pharmacol. Ther. 2009, roč. 121, č. 1, s. 41–54.

53. Chew, B. P., Park, J. S.: Carotenoid action on the immune response. J. Nutr. 2004, roč. 134, č. 1, s. 257S–261S.

54. Chicco, A. G., D'Alessandro, M. E., Hein, G. J., Oliva, M. E., Lombardo, Y. B.: Dietary chia seed (Salvia hispanica L.) rich in alpha-linolenic acid improves adiposity and normalises hypertriacylgly­cerolaemia and insulin resistance in dyslipidemic rats. Br. J. Nutr. 2009, roč. 101, č. 1, s. 41–50.

55. Itsiopoulos, C., Hodge, A., Kaimakamis, M.: Can the Mediterranean diet prevent prostate cancer? Mol. Nutr. Food Res. 2009, roč. 53, č. 2, s. 227–239.

56. Jandacek, R. J., Rider, T., Keller, E. R., Tso, P.: The effect of olestra on the absorption, excretion and storage of 2,2',5,5' tetrachlorobip­henyl; 3,3',4,4' tetrachlorobip­henyl; and perfluorooctanoic acid. Environ. Int. 2010, roč. 36, č. 8, s. 880–883.

57. Johnson, E. J., Maras, J. E., Rasmussen, H. M., Tucker, K. L.: Intake of lutein and zeaxanthin differ with age, sex, and ethnicity. J. Am. Diet. Assoc. 2010, roč. 110, č. 9, s. 1357–1362.

58. Jolly, L.: Alternative sweeteners: sweet succes elusive for some. F.O. Licht's Int. Sugar Swet. Rep. 2008, roč. 140, č. 12, s. 215–222.

59. Jones, P. J. H., MacDougall, D. E., Ntanios, F., Vanstone, C. A.: Dietary phytosterols as cholesterol-lowering agents in humans. Canad. J. Physiol. Pharmacol. 1997, roč. 75, č. 3, s. 217–227.

60. Khan, N., Afaq, F., Mukhtar, H.: Cancer chemoprevention through dietary antioxidants: progress and promise. Antioxid. Redox. Signal. 2008, roč. 10, č. 3, s. 475–510.

61. Knoflach, M., Kiechl, S., Penz, D. et al.: Cardiovascular risk factors and atherosclerosis in young women: atherosclerosis risk factors in female youngsters (ARFY study). Stroke. 2009, roč. 40, č. 4, s. 1063–1069.

62. Knox, B.: Consumer perception and understanding of risk from food. Brit. Med. Bull. 2000, roč. 56, č. 1, s. 97–109.

63. Knuckles, B. E., de Fremery, D., Kohler, G. O.: Coumestrol content of fractions obtained during wet processing of alfalfa. J. Agric. Food Chem. 1976, roč. 24, č. 6, s. 1177–1180.

64. Koningsveld, von G. A., Walstra, P., Voragen, A. G. et al. Effects of protein composition and enzymatic activity on formation and properties of potato protein stabilized emulsions. J. Agric. Food. Chem. 2006, roč. 54, č. 17, s. 6419–6427.

65. Kvasničková. A.: Zdravotní tvrzení pro lykopen zamítnuto. Agronavigátor. ÚZEI 2005. Viz: http://www.agronavigator.cz/default.asp?….

66. Leakey, R. R. B.: Potential for novel food products from agroforestry trees: A review. Food Chem. 1999, roč. 66, č. 1, s. 1–14.

67. Li, B., Vachali, P., Bernstein, P. S.: Human ocular carotenoid-binding proteins. Photochem. Photobiol. Sci. 2010, roč. 9, č. 11, s. 1418–1425.

68. Lina, B. A., Jonker, D., Kozianowski, G.: Isomaltulose (Palatinose): a review of biological and toxicological studies. Food Chem. Toxicol. 2002, roč. 40, č. 10, s 1375–1381.

69. Ling, W. H., Jones, P. J. H.: Dietary phytosterols: A review of metabolism, benefits and side effects. Life Sci. 1995, roč. 57, č. 3, s. 195–206.

70. Lin, X., Racette, S. B., Lefevre, M. et al.: The effects of phytosterols present in natural food matrices on cholesterol metabolism and LDL-cholesterol: a controlled feeding trial. Eur. J. Clin. Nutr. 2010, roč. 91, č. 1, s. 32–38.

71. López-Cepero Andrada, J. M., Lerma Castilla, S., Fernández Olvera, M. D., Amaya Vidal, A.: Hepatotoxicity caused by a Noni (Morinda citrifolia) preparation. [Article in Spanish] Rev. Esp. Enferm. Dig. 2007, roč. 99, č. 3, s. 179–181.

72. López-Nieto, M. J., Costa, J., Peiro, E., Méndez, E., Rodríguez-Sáiz, M., de la Fuente, J. L., Cabri, W., Barredo, J. L.: Biotechnological lycopene production by mated fermentation of Blakeslea trispora. Appl. Microbiol. Biotechnol. 2004, roč. 66, č. 2, s. 153–159.

73. Lorenz, R. T., Cysewski, G. R.: Commercial potential fo Haematococcus microalgae as a natural source of astaxanthin. Trends Biotechnol. 2000, roč. 18, č. 4, s. 160–167.

74. Lugasi, A.: Foods fortified with phytosterins: their role in decreasing serum cholesterol level, their European Community authorization and requirements for placing them on the market. [Article in Hungarian] Orv. Hetil. 2009, roč. 150, č. 11, s. 483–496.

75. Mackinnon, E. S., Rao, A. V., Josse, R. G., Rao, L. G.: Supplementation with the antioxidant lycopene significantly decreases oxidative stress parameters and the bone resorption marker N-telopeptide of type I collagen in postmenopausal woman. Osteoporosis Int. 2010, Online first., DOI: 10.1007/s00198–010–1308–0.

76. Marangoni, F., Poli, A.: Phytosterols and cardiovascular health. Pharmacol. Res. 2010, roč. 61, č. 3, s. 193–199.

77. Mathew, M. A., Munjuga, M. R., Ndangalasi, H. J., Cordeiro, N. J.: Aspects of the floral and fruit biology of Allanblackia stuhlmannii (Clusiaceae), an endemic Tanzanian tree. J. East Afr. Nat. History 2009, roč. 98, č. 1, s. 28–32.

78. Matsui, M., Matsui, K., Kawasaki, Y. et al.: Evaluation of the genotoxicity of stevioside and steviol using six in vitro and one in vivo mutagenicity assays. Mutagenesis. 1996, roč. 11, č. 6, s. 573–579.

79. Matsukubo, T., Takazoe, I.: Sucrose substitutes and their role in caries prevention. Int. Dent. J. 2006, roč. 56, č. 3, s. 119–130.

80. McClatchey, W.: From Polynesian healers to health food stores: changing perspectives of Morinda citrifolia (Rubiaceae). Integr. Cancer Ther. 2002, roč. 1, č. 2, s. 110–120.

81. Mieth, G., Elsner, A., Brückner, J., Weiss, A., Behrens, H.: Non-caloric compounds with fat-like functional properties (pseudofats). [Article in German] Nahrung. 1983, roč. 27, č. 9, s. 853–876.

82. Millonig, G., Stadlmann, S., Vogel, W.: Herbal hepatotoxicity: acute hepatitis caused by a Noni preparation (Morinda citrifolia). Eur. J. Gastroenterol. Hepatol. 2005, roč. 17, č. 4, s. 445–447.

83. Mori, Y., Yano, F., Shimohata, N. et al.: Trehalose inhibits oral dryness by protecting the cell membrane. Int. J. Oral Maxillofac. Surg. 2010, roč. 39, č. 9, s. 916–921.

84. Nakahara, T., Yokochi, T., Higashihara, T. et al.: Production of docosahexaenoic and docosapentaenoic acids by Schizochytrium sp. isolated from Yap Islands. J. Am. Chem. Soc. 1996, roč. 73, č. 11, s. 1421–1426.

85. Namitha, K. K., Negi, P. S.: Chemistry and biotechnology of carotenoids. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2010, roč. 50, č. 8, s. 728–760.

86. Nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin http://eur-lex.europa.eu/…exUriServ.do?….

87. Nařízení 1829/2003/ES o sledovatelnos­ti/dohle-datelnosti původu a označování GMO a původu potravin a krmiv vyrobených z GMO http://eur-lex.europa.eu/Result.do?….

88. Németh, E., Feher, J., Nagy, V., Lengyel, G., Fehér, J.: The role of antioxidants in prevention. [Article in Hungarian] Orv. Hetil. 2006, roč. 147, č. 13, s. 603–607.

89. Neuhouser, M. L., Rock, C. L., Kristal, A. R., Patterson, R. E., Neumark-Sztainer, D., Cheskin, L. J, Thornquist, M. D.: Olestra is associated with slight reductions in serum carotenoids but does not markedly influence serum fat-soluble vitamin concentrations. Am. J. Clin. Nutr. 2006, roč. 83, č. 3, s. 624–631.

90. Neuman, I., Nahum, H., Ben-Amotz, A.: Reduction of exercise-induced asthma oxidative stress by lycopene, a natural antioxidant. Eur. J. Allergy Clin. Immunol. 2000, roč. 55, č. 12, s. 1184–1189.

91. Nowak, W. K., Haslberger, A. G.: Substantial equivalence of antinutrients and inherent plant toxins in genetically modified novel foods. Food Chem. Toxicol. 2000, roč. 38, č. 6, s. 473–483.

92. Obizoba, I. C., Anyika, J. U.: Nutritive value of baobab milk (gubdi) and mixtures of baobab (Adansonia digitata L.) and hungry rice, acha (Digitaria exilis) flours. Plant Foods Hum. Nutr. 1994, roč. 46, č. 2, s. 157–165.

93. Obolskiy, D., Pischel, I., Siriwatanametanon, N., Heinrich, M.: Garcinia mangostana L.: a phytochemical and pharmacological review. Phytother. Res. 2009, roč. 23, č. 8, s. 1047–1065.

94. Olivos-Lugo, B. L., Valdivia-López, M. A., Tecante, A.: Thermal and physicochemical properties and nutritional value of the protein fraction of Mexican chia seed (Salvia hispanica L.). Food Sci. Technol. Int. 2010, roč. 16, č. 1, s. 89–96.

95. Osman, M. A.: Chemical and nutrient analysis of baobab (Adansonia digitata) fruit and seed protein solubility. Plant Foods Hum. Nutr. 2004, roč. 59, č. 1, s. 29–33.

96. Palozza, P., Parrone, N., Catalano, A., Simone, R.: Tomato lycopene and inflammatory cascade: basic interactions and clinical implications. Curr. Med. Chem. 2010, roč. 17, č. 23, s. 2547–2563.

97. Palozza, P., Parrone, N., Simone, R. E., Catalano, A.: Lycopene in atherosclerosis prevention: an integrated scheme of the potential mechanisms of action from cell culture studies. Arch. Biochem. Biophys. 2010, roč. 504, č. 1, s. 26–33.

98. Paran, E., Novack, V., Engelhard, Y. N., Hazan-Halevy, I.: The effects of natural antioxidants from tomato extract in treated but uncontrolled hypertensive patients. Cardiovasc. Drugs Ther. 2008, roč. 23, č. 2, s. 145–151.

99. Park, J. S., Chyun, J. H., Kim, Y. K., Line, L. L., Chew, B. P.: Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans. Nutr. Metab. (Lond). 2010, roč. 7, s. 18.

100. Pashkow, F. J., Watumull, D. G., Campbell, C. L.: Astaxanthin: a novel potential treatment for oxidative stress and inflammation in cardiovascular disease. Am. J. Cardiol. 2008, roč. 101, č. 10A, s. 58D–68D.

101. Pawlus, A. D., Kinghorn, D. A.: Review of the ethnobotany, chemistry, biological activity and safety of the botanical dietary supplement Morinda citrifolia (noni). J. Pharm. Pharmacol. 2007, roč. 59, č. 12, s. 1587–1609.

102. Pedraza-Chaverri, J., Cárdenas-Rodríguez, N., Orozco-Ibarra, M., Pérez-Rojas, J. M.: Medicinal properties of mangosteen (Garcinia mangostana). Food Chem. Toxicol. 2008, roč. 46, č. 10, s. 3227–3239.

103. Picq, M., Chen, P., Perez, M. et al.: DHA metabolism: targeting the brain and lipoxygenation. Mol. Neurobiol. 2010, roč. 42, č. 1, s. 48–51.

104. Pistulková, H.: Dlouhodobé sledování vývoje cholesterolémie geneticky charakterizovaných probandů od dětství do dospělosti (2000–2002, MZ0/NA). Projekt NA6386, 2003. http://www.isvav.cz/…ectDetail.do?….

105. Putten, van M. C., Kleter, G. A., Gilisse, L. J. W. J., Gremmen, B., Wichers, H. J., Frewer, L. J.: Novel foods and allergy: Regulations and risk-benefit assessment. Food Control. 2011, roč. 22, č. 2, s. 143–157.

106. Quan, G. H., Oh, S. R., Kim, J. H. et al.: Xanthone constituents of the fruits of Garcinia mangostana with anticomplement activity. Phytother. Res. 2010, roč. 24, č. 10, s. 1575–1577.

107. Ramarathnam, N., Osawa, T., Ochi, H., Kawakishi, S.: The contribution of plant food antioxidants tu human health. Trends Food Sci. Technol. 1995, roč. 6, č. 3, s. 75–82.

108. Redgrave, T. G., Wallace, P., Jandacek, R. J., Tso, P.: Treatment with a dietary fat substitute decreased Arochlor 1254 contamination in an obese diabetic male. J. Nutr. Biochem. 2005, roč. 16, č. 6, s. 383–384.

109. Rodríguez-Sáiz, M., Paz, B., De La Fuente, J. L., López-Nieto, M. J., Cabri, W., Barredo, J. L.: Blakeslea trispora genes for carotene biosynthesis. Appl. Environ. Microbiol. 2004, roč. 70, č. 9, s. 5589–5594.

110. Rudkowska, I., Roynette, C. E., Demonty, I. et al.: Diacylglycerol: efficacy and mechanism of action of an anti-obesity agent. Obes. Res. 2005, roč. 13, č. 11, s. 1864–1876.

111. Russell, J. R., Kadu, A. C., Jamnadass, R. et al.: AFLP and SSR diversity in the African fruit tree Allanblackia: implications for management of a genus newly subject to domestication for the edible oil industry. Tree Gen. Genom. 2009, roč. 5, č. 3, s. 517–527.

112. Samac, D. A., Austin-Phillips, S.: Alfalfa (Medicago sativa L.). Methods Mol Biol. 2006, č. 343, s. 301–311.

113. Satia-Abouta, J., Kristal, A. R., Patterson, R. E. et al.: Is olestra consumption associated with changes in dietary intake, serum lipids, and body weight? Nutrition. 2003, roč. 19, č. 9, s. 754–759.

114. Sanclemente, T., Marques-Lopes, I., Puzo, J., García-Otín, A. L.: Role of naturally-occurring plant sterols on intestinal cholesterol absorption and plasmatic levels. J. Physiol. Biochem. 2009, roč. 65, č. 1, s. 87–98.

115. Serafini, M.: Novel food: A new reality in food ingredient. J. Clin. Gastroenterol. 2010, roč. 44. s. S47–S48.

116. Shahidi, F.: Antioxidants in food and food antioxidants. Mol. Nutr. Food Res. 2000, roč. 44, č. 3, s. 158–163.

117. Shtereva, R., Karachodzhukova, S., Bankov, N., Khadzhiĭski, D., Petrova, S.: Estrogenic activity of some lucerne varieties. [Article in Bulgarian] Vet. Med. Nauki. 1977, roč. 14, č. 8, s. 69–75.

118. Schiraldi, C., Di Lernia, I., De Rosa, M.: Trehalose production: exploiting novel approaches. Trends Biotechnol. 2002, roč. 20, č. 10, s. 420–425.

119. Schweigert, F. J., Reimann, J.: Micronutrients and their relevance for the eye – function of lutein, zeaxanthin and omega-3 fatty acids. Klin. Monbl. Augenheilkd. 2010 Aug 25. [Epub ahead of print].

120. Smith, C. R., Hagemann, J. W., Wolff, I. A.: The occurence of 6,9,12,15-octadecatetraenoic acid in Echium plantagineum seed oil. J. Am. Oil Chem. Soc. 1964, roč. 41, č. 4, s. 290–291.

121. Stadlbauer, V., Fickert, P., Lackner, C. et al.: Hepatotoxicity of NONI juice: report of two cases. World J. Gastroenterol. 2005, roč. 1, č. 30, s. 4758–4760.

122. Stadlbauer, V., Weiss, S., Payer, F., Stauber, R. E.: Herbal does not at all mean innocuous: the sixth case of hepatotoxicity associated with Morinda citrifolia (noni). Am. J. Gastroenterol. 2008, roč. 103, č. 9, 2406–2407.

123. Stahl. W., Sies. H.: Carotenoids and flavonoids contribute to nutritional protection against skin damage from sunlight. Mol. Biotechnol. 2007, roč. 37, č. 1, s. 26–30.

124. Sten, E., Stahl Skov, P., Andersen, S. B. et al.: Allergenic components of a novel food, Micronesian nut Nangai (Canarium indicum), shows IgE cross-reactivity in pollen allergic patients. Allergy. 2002, roč. 57, č. 5, s. 398–404.

125. Suganuma, K., Nakajima, H., Ohtsuki, M., Imokawa, G.: Astaxanthin attenuates the UVA-induced up-regulation of matrix-metalloproteinase-1 and skin fibroblast elastase in human dermal fibroblasts. J. Dermatol. Sci. 2010, roč. 58, č. 2, s. 136–142.

126. Tada, N., Yoshida, H.: Diacylglycerol on lipid metabolism. Curr. Opin. Lipidol. 2003, roč. 14, č. 1, s. 29–33.

127. Talati, R., Sobieraj, D. M., Makanji, S. S., Phung, O. J., Coleman, C. I.: The comparative efficacy of plant sterols and stanols on serum lipids: a systematic review and meta-analysis. J. Am. Diet. Assoc. 2010, roč. 110, č. 5, s. 719–726.

128. Tal-Dia, A., Toure, K., Sarr, O., Sarr, M., Cisse, M. F., Garnier, P., Wone, I.: A baobab solution for the prevention and treatment of acute dehydration in infantile diarrhea. [Article in French] Dakar Med. 1997, roč. 42, č. 1, s. 68–73.

129. Terai, T., Ren, H., Mori, G., Yamaguchi, Y., Hayashi, T.: Mutagenicity of steviol and its oxidative derivatives in Salmonella typhimurium TM677. Chem. Pharm. Bull. (Tokyo). 2002, roč. 50, č. 7, s. 1007–1010.

130. Tomasik, P.: Chemical and Functional Properties of Food Saccharides. CRC Press, 1. Ed., 440 p. ISBN 0849314860.

131. Toskulkao, C., Chaturat, L., Temcharoen, P., Glinsukon, T.: Acute toxicity of stevioside, a natural sweetener, and its metabolite, steviol, in several animal species. Drug Chem. Toxicol. 1997, roč. 20, č. 1–2, s. 31–44.

132. Vanschoonbeek, K., Lansink, M., van Laere, K. M. et al.: Slowly digestible carbohydrate sources can be used to attenuate the postprandial glycemic response to the ingestion of diabetes-specific enteral formulas. Diabetes Educ. 2009, roč. 35, č. 4, s. 631–640.

133. Vassiliou, A.: Rozhodnutí komise ze dne 23. dubna 2009, kterým se povoluje uvedení lykopenu na trh jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. Viz: http://eur-lex.europa.eu/…exUriServ.do?….

134. Verhagen, H., Boekhorst, J., Kamps, L. et al.: Novel foods: an explorative study into their grey area. Brit. J. Nutr. 2009, roč. 101, s. 1270–1277.

135. Vědecký výbor pro potraviny: Fytosteroly v potravinách nového typu (VVP:INFO2006/8/de­klas/fytostero­ly), 29.12.2006. http://www.chpr.szu.cz/…osteroly.pdf.

136. Waliszewski, K. N., Blasco, G.: Nutraceutical properties of lycopene. [Article in Spanish] Salud Publica Mex. 2010, roč. 52, č. 3, s. 254–265.

137. Wallace, H. M., Poienou, M., Randall, B., Moxon, J.: Postharvest cracking and testa removal methods for Canarium indicum nuts in the Pacific. Acta Hort. (ISHA) 2010, č. 880, s. 499–502.

138. Watts, G. F., Chan, D. C., Ooi, E. M. et al.: Fish oils, phytosterols and weight loss in the regulation of lipoprotein transport in the metabolic syndrome: lessons from stable isotope tracer studies. Clin. Exp. Pharmacol. Physiol. 2006, roč. 33, č. 9, s. 877–882.

139. Webové stránky Evropské Unie http://europa.eu/.

140. Webové stránky Poradního výboru o nových potravinách – ACNFP http://www.acnfp.gov.uk/.

141. Weiner, K.: Configuring users of cholesterol lowering foods: a review of biomedical discourse. Soc. Sci. Med. 2010, roč. 71, č. 9, s. 1541–1547.

142. West, B. J., Su, C. X., Jensen, C. J.: Hepatotoxicity and subchronic toxicity tests of Morinda citrifolia (noni) fruit. J. Toxicol. Sci. 2009, roč. 34, č. 5, s. 581–585.

143. Westendorf, J., Effenberger, K., Iznaguen, H., Basar, S.: Toxicological and analytical investigations of noni (Morinda citrifolia) fruit juice. J. Agric. Food. Chem. 2007, roč. 55, č. 2, s. 529–537.

144. Williams, G. M.: Re: Analysis of genotoxic potentiality of stevioside by comet assay. Food Chem. Toxicol. 2007, roč. 45, č. 12, s. 2597–2598; author reply 2599–2560.

145. Williams, L. D., Burdock, G. A.: Genotoxicity studies on a high-purity rebaudioside A preparation. Food Chem. Toxicol. 2009, roč. 47, č. 8, s. 1831–1836.

146. Wong, I. Y., Koo, S. C., Chan, C. W.: Prevention of age-related macular degeneration. Int. Ophthalmol. 2011, roč. 31, č. 1, s. 73–82.

147. Yeung, S.: Mangosteen for the cancer patient: facts and myths. J. Soc. Integr. Oncol. 2006, roč. 4, č. 3, s. 130–134.

148. Yuan, J. P., Peng, J., Yin, K., Wang, J. H.: Potential health-promoting effects of astaxanthin: A high-value carotenoid mostly from microalgae. Mol. Nutr. Food Res. 2011, roč. 55, č. 1, s. 150–165.

149. Zákon 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Dostupné z: www.bezpecnostpotravin.cz/…997zakon.doc.

150. Zhao, Y., Liu, J. P., Lu, D., Li, P. Y., Zhang, L. X.: A new antioxidant xanthone from the pericarp of Garcinia mangostana Linn. Nat. Prod. Res. 2010, roč. 24, č. 17, s. 1664–1670.

151. Zilova, I. S., Vysotskiy, V. G., Kon'kova, S. V.: Prospects for using lucerne as a source of dietary protein. [Article in Russian] Vopr. Pitan. 1989, roč. 4, s. 12–19.