Některé biochemické, organoleptické a nutraceutické vlastnosti vína se zvláštním zřetelem k vínům moldavským: víno jako medicamentum
Some biochemical, organoleptic and nutraceutical properties of wine with special emphasis on Moldovan wines: wine as medicamentum
Hana Kalová1, 2, Brigita Janečková1, Miroslav Verner3, Petr Šimek4, Andrej Šintaj5,
Hana Šťastná6, Petr Petr1, 7
1Nemocnice České Budějovice, a. s., Pracoviště klinické farmakologie
2Nadační fond EMA (European Medical Agency)
3Nemocnice České Budějovice, a. s., Centrální laboratoře
4Akademie věd ČR, Biologické centrum, v. v. i.
5Ústavní lékárna, lékárna pro veřejnost, Nemocnice České Budějovice, a. s.
6Regionální agrární komora Jihočeského kraje
7Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra klinických a preklinických oborů
Korespondenční autor: Doc. MUDr. Petr Petr, Ph.D. (petr@nemcb.cz)
ISSN 1804-7858 (On-line)
Full verze:
Submitted:18. 3. 2014
Accepted: 15. 4. 2014
Published online: 30. 6. 2014
Summary
The authors present a brief overview of the history of wine and recall its thousand-year history as a drink and a substance with both possible positive and negative effects on human health. They mention its historical, cultural, religious and medical context. They also attach a description of the results of their own investigation, focusing on the organoleptic characteristics of wine and its possible nutraceutical effects. They provide an overview of the content of polyphenols, particularly resveratrol, in samples of Moldovan wines, along with information about the content of resveratrol in wine in general. They present instruments to assess the organoleptic properties and an example of a simple and inexpensive method to assess the possible positive impact of regular, moderate wine consumption on immunity in humans. It discusses the influence of the presence of ethanol and resveratrol together in wine on possible nutraceutical effects. The authors mention and discuss the fact that isolated resveratrol is also used as a dietary supplement. Critical insight into possible negative interactions between the use of resveratrol and a regular exercise regime, are also mentioned and discussed. It reminds us that wine has been a medicinal pharmacopoeia product for centuries and asks the question whether the present, rather restrictive condition placed on wine, is appropriate and effective.
Keywords: wine – soft berries ethanol – polyphenols – resveratrol – French paradox
Souhrn
Autoři v krátkém přehledu předkládají historii vína a připomínají jeho tisíciletou historii jako nápoje a látky s možnými pozitivními i negativními účinky na lidské zdraví. Zmiňují souvislosti historické, kulturní, náboženské a zdravotní. Dále připojují popis a výsledky vlastního šetření, zaměřeného na organoleptické vlastnosti vína a na jeho možné nutraceutické účinky. Podávají přehled obsahu polyfenolů, zejména resveratrolu, ve vzorcích moldavských vín spolu se zmínkou o obsahu resveratrolu ve vínech obecně. Předkládají nástroje k posouzení organoleptických vlastností a příklad jednoduché a levné metody na posouzení případného příznivého vlivu pravidelného mírného požívání vína na obranyschopnost u člověka. Diskutuje se vliv současné přítomnosti etanolu a resveratrolu ve víně na možné nutraceutické účinky. Zmiňuje se a diskutuje také skutečnost, že resveratrol je užíván jako doplněk stravy i izolovaně, tedy samostatně. Kritické náhledy na možnou negativní interakci mezi takovýmto užíváním resveratrolu a pravidelným cvičebním režimem jsou zmíněny a diskutovány. Připomíná se skutečnost, že víno bylo po staletí oficinální lékopisnou položkou, a nabízí se otázka, zda současný, v tomto ohledu restriktivní stav je vhodný a výhodný.
Klíčová slova: víno – měkké bobulovité plody/soft berries – etanol – polyfenoly – resveratrol – francouzský paradox
Literatura
1. Agrawal KCh (2010). Mechanism-based biochemical standardisation of Reseveratrol products and their uses thereof. US Patent Application, VS 2011/002 1640 A1, Application No.: 12/004 633, US Publication Classicification 514/733 435/18.
2. ARS-Agricultural Research Service, US Department of Agriculture (2010). Functional Foods Research in ARS. In official pages of ARS, www.ars.usda.gov
3. Balík J et al. (2008). Relations between Polyphenols Content and Antioxidant Activity in Vine Grapes and Leaves. Czech J Food Sci. 26/Special Issue: S25–S32.
4. Basu A, Rhone M, Lyons TJ (2010). Berries: emerging impact on cardiovascular health. Nutr Rev. 68/3: 168–177.
5. Bauer J. Foods That Boost Your Memory (2011). [online] [cit. 2012–03–11]. Dostupné z: http://www.joybauer.com/ healthy-living/food-and-memmory.aspx
6. Baur JA, Sinclair DA (2006). Therapeutic potential of resveratrol: the in vivo evidence. Nature reviews, Drug Discovery. 5: 493–509.
7. Beattie J, Crozier A, Duthie GG (2005). Potential Health Benefits of Berries. Current Nutrition and Food Science. 1: 71–86.
8. Bible, Nový zákon. Epištola sv. apoštola Pavla, 1. Tim 5: 23. Bible svatá aneb všecka Svatá Písma Starého a Nového zákona. Podle posledního vydání kralického z roku 1613. Identifikace editora CBSCR-1075E4.
9. Bible, Nový zákon. Jan 2: 1–11 (proměnění vody ve víno). Bible svatá aneb všecka Svatá Písma Starého a Nového zákona. Podle posledního vydání kralického z roku 1613. Identifikace editora CBSCR-1075E4.
10. Bible, Nový zákon. Luk. 22: 17, 20. Bible svatá aneb všecka Svatá Písma Starého a Nového zákona. Podle posledního vydání kralického z roku 1613. Identifikace editora CBSCR-1075E4.
11. Bible, Nový zákon. Mar. 14: 23–24. Bible svatá aneb všecka Svatá Písma Starého a Nového zákona. Podle posledního vydání kralického z roku 1613. Identifikace editora CBSCR-1075E4.
12. Bible, Nový zákon. Mat. 26: 27–28 (transsubstanciace vína). Bible svatá aneb všecka Svatá Písma Starého a Nového zákona. Podle posledního vydání kralického z roku 1613. Identifikace editora CBSCR-1075E4.
13. Bible, Starý zákon. Žalmy, 104: 15 (vinum laetificat cor hominis). Bible svatá aneb všecka Svatá Písma Starého a Nového zákona. Podle posledního vydání kralického z roku 1613. Identifikace editora CBSCR-
- 1075E4.
14. Bible, Starý zákon. Kazatel, 9: 7, 10: 19 (vinum laetificat cor hominis). Bible svatá aneb všecka Svatá Písma Starého a Nového zákona. Podle posledního vydání kralického z roku 1613. Identifikace editora CBSCR–1075E4.
15. Bible, Starý zákon. Gen. (1. Mojžíšova) 9: 20–21 (Noe počíná s pěstováním vína). Bible svatá aneb všecka Svatá Písma Starého a Nového zákona. Podle posledního vydání kralického z roku 1613. Identifikace editora CBSCR-1075E4.
16. Bible, Nový zákon. Luk. 10: 30–37 (milosrdný Samaritán). Bible svatá aneb všecka Svatá Písma Starého a Nového zákona. Podle posledního vydání kralického z roku 1613. Identifikace editora CBSCR-1075E4.
17. Bouquet A (2004). Results obtained in intergeneric hybridation (Vitis x Muscadinia) for breeding disease resistant varieties and their complementation through genetic engineering. Published by Alain Bouquet, Directeur de recherche INRA, UMR 1098 BEPC, Biologie du développement des Espéces Pérennes Cultivées, INRA-ENSAM 2, Place P. Viala, 34060 Montpellier, cedex 1, France. 4 p. Dostupné z: /Access via: bouquet@ensam.inra.fr
18. British Heart Foundation, Coronary Heart Statistics (2012). Published by British Heart Foundation, Health Promotion Research Group, Departemnt of Public Health, Iniversity of Oxford. ISBN 978–1–899 088–12–6.
19. Carbó N, Costelli P, Baccino FM, López-Soriano FJ, Argilés JM (1996). Resveratrol, a Natural Product Present in Wine, Decreases Tumour Growth in Rat Tumour Model. Biochemical and Biophysical Reseaerch Communications. 254: 739–743. Available also from: http://www.ideallibrary.com.on, IDEAL
20. CBS (Columbia Broadcasting System) archives, 60 minutes, 17 January 1991 (resent Jan 25, 2009, 4: 39 PM).
21. Curtis Ellison R (2007). Health Risks and Benefits of Moderate Alcohol Consumption. Ann Epidemiol. 17-SB: S1–S115.
22. Československý lékopis, ČsL lékopis 1, (1947). Státní tiskárna Praha, vyhl. MZd 886/1947, částka XXVIII, Vina (Vinum album, Vinum rubrum etc.), částka XXIII, Spiritus e Vino.
23. Československý lékopis (1954). Vydání druhé, ČsL 2, SZdN Praha, vyhl. MZd 120/1955. Vina medicinalia.
24. Čeští gynekologové doporučili lékárníkům prodávat zdravé víno (2013). [online] [cit. 2013–10–03]. Dostupné z: www.wineofczechrepublic.cz/…e-vino--html.
25. Delmas D, Lancon A, Colin D, Jannin B, Tatruffe N (2006). Resveratrol as a Chemopreventive Agent: A Promissing Molecule for Fighting Cancer. Current Drug Targets. 7/4: 423–442.
26. Ditters v. Dittersdorf C (1786). Doktor und Apotheker, Opera, Akt I, Achter Auftrit, Hpt. Sturmwald. Aria: Der Wein ist ein Specificum.
27. Dolinsky VW, Jones KE, Sidhu RS, Haykowsky M, Czubryt MP, Gordon T, Dyck JRB (2012). Improvements in skeleton muscle strength and cardiac function induced by resveratrol during exercise performance in rats. The Journal of Physiology. 590/11: 2783.
28. FAO, Food and Agricultural Organisation (2002). UNO, Global and Regional Food Consumption and Patterns, FAO Food Balance Sheets. Dostupné z: http://www.fao.org/…C911e05/html
29. Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MHJ, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JCM (2004). Dietary Intake of Menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart death. J Nutr. 134/11: 3100–3105.
30. Gheldof N, Engeseth NJ (2002). Antioxidant capacity of honeys from various floral sources based on the determination of oxygen radical absorbance capacity and inhibiton of in vitro lipoprotein oxidation in human serum samples. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50/10: 3040–3055.
31. Giongo L, Ieri F, Vrhovsek U, Grisenti M, Mattivi F, Eccher M (2006). Characterization of Vaccinium Cultivars: Horticular and Antioxidant profile. International Society of Horticultural Science,ISHS Acta Horticulturae 715, VIII International Symposium on Vaccinium Culture, Sevilla, Spain. Number of articles 91. Number of volumes 1. ISBN 978–90–66055–69–8.
32. Gliemann L, Schmidt JF, Olesen J, Bienso RS, Pernard SL , Grandjean SU, Mortensen P, Nyberg M, Bangsbo J, Pilegaard H, Hellsten Y (2013). Resveratrol blunts the positive effects of exercise training on cardiovascular health in aged men. The Journal of Physiology. 591/20: 5047–5059.
33. Goldberg DM, Ng E, Karumanchiri A, Diamandis EP, Soleas GJ (1996). Resveratrol Glucosides are Important Components of Commercial Wines. Am J Enol Vitic. 47/4: 415–420.
34. Greenwell I (2000). Antioxidant Power. Blueberries and bilberries slow ageing and protect vision. Life Extension Magazine, Cover Story. 35. Gresele P et al. (2008). Resveratrol, at concentrations attainable with moderate wine consumption, stimulans human platelet nitric oxide production. J Nutr. 138/9: 1602–1608.
36. Han Y-S, Bastianetto S, Dumont Y, Quirion R (2006). Specific Plasma Membrane Binding Sites for Polyphenols, Including Reseveratrol, in the Rat Brain. The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. 318: 238–245.
37. Hausenloy DJ, Lecour S, Yellon DM (2001). Reperfusion injury salvage kinase and survivor activating factor enhancemenet prosurvival signaling pathways in ischemic postconditioning: two sides of the same coin. Antioxid Redox Signal. 14/5: 893– 907.
38. Chen J-R, Lazarenko OP, Wu X, Kang J, Blackburn ML, Shankar K, Badger TM, Ronis MJJ (2010). Dietary – induced serum phenolic acids promote bone growth via p38 MARK/beta catesin canonical Wnt signalling. Journal of Bone and Mineral Research. 25/11: 2939–2411.
39. Chicoine LG, Stewart, Jr. JA, Lucchesi PA (2009). Is Resveratrol the Magic Bullet for Pulmonary Hypertension? Hypertension. 54/3: 473–474.
40. Janečková B (2011). Edukace pacientů s antikoagulační léčbou. Vysokoškolská kvalifikační/bakalářská práce, JU v Č. Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, vedoucí práce Mgr. Veronika Švábová.
41. Janečková B (2014). Dotazníky EDUTOOL. Vyhodnocování výsledku edukačních intervencí. Prevence úrazů, otrav a násilí, 10/1: v tisku/in print.
42. Janečková B, Poncarová E, Kalová H, Voštová M, Třísková Z, Petr P (2012). Rovnováha a pády jako ošetřovatelský problém. Prevence otrav, úrazů a násilí. 8/2: 195–206.
43. Janečková B, Szabó K, Kalová H, Poncarová E, Voštová M, Petr P (2013). Riziko pádů v ambulantní a stacionární péči. Prevence úrazů, otrav a násilí. 9/2: 129–134.
44. Jang M, Cai L, Udeani GO, Slowing KV, Thomas CF, NBeecher ChWW, Fong HHS, Fransworth NR, Kinghorn DA, Mehta RG, Moon RC, Pezzuto JM (1997). Cancer Chemoprotective Activity of Resveratrol, a Natural Product Derived from Grapes. Science. 275: 218–220.
45. Kalová H, Janečková B, Petr P, Verner M, Bočková J, Seberová A, Reban J (2012). Borůvky. Současné názory na jejich fytochemický potenciál a zdravotní význam. Prevence úrazů, otrav a násilí. 8/1: 85–93.
46. Kalt W (2010). Blueberries Leave Indelible Mark on Good Health. Agribites January 2010, Agriculture and Agri-Food Canada/Afgriculture et Agrialimentaire Canada, official pages of, mediar@agr.gc.ca
47. Kaplan K (2011). Historic Collection at NAL (National Agricultural Library) Gives Insight into Blueberry’s Domestication. Agricultural Research Magazine, June/July 2011, June16th. [online] [cit. 2012–02–12]. Dostupné z: http:/www.ars.usda.gov/is/pr/2011/110616.htm
48. Karlsen A, Paur I, Bohn SK, Sakhi AK, Laake ST, Blomhoff R (2010). Bilberry juice modulates plasma concentration of NF-B inflammatory markers in subjects at increased risk of CVD. European Journal of Nutrition. 49/6: 345–355.
49. Kerns M (2013). Vitamin K in beef, pork, duck, goose and chicken liver. [online] [2014–01–01]. Dostupné z: http://www.healthyeating.sfgate.com/…rs-9771,html
50. Klán J, Topinková E (2003). Pády a jejich rizikové faktory ve stáří. Česká geriatrická revue. 2: 38–43.
51. Kohout P, Kessler P, Růžičková L (2007). Dieta při antikoagulační léčbě. Praha. ISBN 978–80–902820–1–5.
52. L acerda L, Somers S, Opie LH, Lecour S (2009). Ischaemic postconditioning protects against reperfusion Injury via the SAFE pathway. Cardiovas Res. 842/2: 201–208.
53. L achenmeier DW, Kanteres F, Rehm J (2011). Epidemiology-based risk assessment using the benchmark dose/margin of exposure approach: the example of ethanol and liver cirrhosis. Int J Epidemiol. 40/1: 210– 218.
54. L eBlanc MR (2006). Cultivar, Juice extraction, ultra violet irradiation and storage influence on the stilbene content of muscadine grape (Vitis rotundifolia Michx.). A Dissertation, Submitted to the Graduate Faculty of the Luisiana State Universityand Agricultural and Mechanical College, in The Department of Horticulture, 120 pp.
55. L otito SB, Frei B (2006). Consumption of flavonoid-rich foods and increased plasma antioxidant capacity in humans: Cause, consequence or epiphenomenon? Free Radical Biology and Medicine. 41/12: 1727–1746.
56. L yons MM, Toma RB, Cho SY, Lee J, van Breemen RB (2003). Resveratrol in raw and baked blueberries nad bilberries. J Agric Food Chem. 51/20: 5867–5870.
57. Melzoch K, Hanzlíková I, Filip V, Buckiová D, Šmidrkal J (2001). Resveratrol in Parts of Vine and Wine Originating from Bohemian and Moravian Vineyard Region. Agruiculturae Conspectus Scientificus. 66/1: 53–57.
58. Marcosová A., Waernberg J, Nera E, Goméz S, Alvarez A, Alvarez R, Mateos JA, Cobo M (2004). The effect of milk fermented by yogurt plus Lactobacillus casní DN-114 001 on the immune response of subjects under academic examination stress. Eur J Nutr. 43: 381–389.
59. Mukhopadhyay P, Pacher P, Das DK (2011). MicroRNA signatures of resveratrol in the ischaemic heart. Ann NY Acad Sci. 1215: 109–116.
60. National Institute of Health, USA, National Institute of Health, National Heart, Lung and Blood Institute, USA. Morbidity and Mortality Chartbook (2012). [online] [cit. 2014–01–01]. Dostupné z: http://www.nhibi.Nih.gov/…_Book_50/pdf
61. Nouza K (2014). Víno a farmacie. Solutio, informační server pro lékárny. [online] [cit. 2014–01–01]. Dostupné z: http://www.mewine.cz
62. O vidius. Tristia, kniha III/X, verš 24. [online] [cit. 2014–01–01]. Dostupné z: http://www.thelatinlibrary.com/ ovid/ovid.tristia3.shtml
63. Petr P, Kalová H (2006). Nutraceutika. Vybrané kapitoly z nutraceutické teorie a praxe. Studia VI, VŠERS. ISBN 80–86708–17–9.
64. Pharmacopoea Helvetica, editio quarta, PH-4, Druck und Verlag von Neukomm und Zimmermann, 1907. Vinum meridianum austerum, Vinum meridianum dulce.
65. Pisano C (2011). Androgen Receptor-Dependent Effects of resveratrol on Tnsin mRNA Levels on Prostate Cancer Cells. PCOM Biomedical Student Scholarship. [online] [cit. 2014–01–01]. Dostupné z: http://digitalcommons.pcom.edu (Philadelphia College of Osteopathic Medicine).
66. Price PA, Faus SA, Williamson MK (1998). Warfarin causes rapid calcification in the elastic lamellae in rat arteries and heart valves. Thhromb Vasc Biol. 18: 1400–1407.
67. Puškin AS (1975). Eugen Oněgin. Praha: Lidové nakladatelství. Hlava I, část 8, verše 10–14.
68. Quideau S, Defrieux D, Douat-Casassus C, Puysegu L (2011). Plant Polyphenols: Chemical Properties, Biological Activities, and Synthesis. Angewandte Chemie, International Edition. 50/3: 586–621.
69. Ratola N, Faría JL, Alves A (2004). Analysis and Quantification of trans-Resveratrol in Wines from Alentejo Region (Portugal). Foof Technol. Biotechnol. 42/2: 125–130.
70. Renaud S, de Lorgeril M (1992). Wine, alcohol, platelets, and the French paradox for coronary heart dinase. The Lancet. 339: 1523–1526.
71. Rhéaume-Bleue K (2013). K2 vitamine and the Cacium Paradox. Harper Collins edd., 27 August 2013, 288 pp. ISBN-13: 978 006 23200 49.
72. Ronis M, Badeaux J, Seely K, Rodgers B, Wu X, Prior R, Bager T (2006). Feeding of Casein Diets Supplemented with Blueberry or Grape Powder During Development Alters Hepatic Phase I and II Metabolism in Sprague Dawley Rats. Journal of Federation of American Societies of Experimental Biology, FASEB Journal. 20/4: A1014.
73. Satanina V (2011). Optimization of Hydrothermodynamic Technology for Blueberry Food Processing. Satanina Varvara, MSc., AGRI, October 2011, Faculty of Graduation Studies Thesis, Dalhousie University, Halifax, Nova Scotia, Canada. [online] [cit. 2014–01–01]. Dostupné z: http://dalspace.library.dal.ca/…/10222/14347
74. Sborník souhrnů sdělení, XXXIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin. Česká společnost chemická, Odbor potravinářské techniky a technologie ČAZV, Odbor výživy obyvatelstva a jakosti potravin ČVAZV, Výzkumný ústav potravinářský Praha, Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha, s. 21–22, 27.–29. 5. 2002, Skalský Dvůr.
75. Sedláček M (2014). Hodnocení vína. [online] [cit. 2014–01–01]. Dostupné z: www.vinar.navolnenoze.cz nebo znalecvin@gmail.com
76. Schmidt BM, Erdmann JW, Lila MA (2005). Effects of Food Processing on Blueberry Antiproliferation and Antioxidant Activity. Journal of Food Science. 70/6: 389–394.
77. Schurgers LJ, Sprong HM, Scute BA, Schiffers DM, DeMey JG, Vermeer (2007). Regression of Warfarin- -induced Median Elastocalcinosis by High Intake of Vitamin K in Rats. Blood. 109/7: 2823–2831.
78. Schurgers LJ, Dissel PE, Vermeer C (2008). Matrix Gla-protein: the cilcification inhibitor in need of vitamin K. Thromb Heamost. 100: 593–600.
79. Siemann EH, Creasy LL (1992). Concentration of Fytoalexin Resveratrol in Wine. Am. J. Enology and Viticulture. 43/1: 43–49.
80. Simini B, Renaud S (2000). From French Paradox to Cretan Miracle. The Lancet. 355/9197: 48.
81. Singh M, Parent S, Leblanc V, Aselin E (2011). Resveratrol Modulates the Expression of PTGS2 and Cellular Proliferation in the Normal Rat Endometrium in an AKT-Dependent Manner. Biology of Reproduction. 84/5: 1045–1052.
82. Sloan AE (2004). What is Coming to Our Shores. Global Trends and Opportuinities, 5 p. Publisher by Sloan Trends and opportunities, Plam Beach Garden, Fl., USA.
83. Sommers SJ, Frias F, Lacerda L, Opie LH, Lecour S (2012). Interplay between SAFE and RISK pathways is the sphingosine-1-phosphate-induced cardioprotection. Cardiovasc Drugs Ther. 26/3: 227–237.
84. Soyollkham B, Valášek P, Fišera M, Fic V, Kubáň V, Hoza I (2011). Total polyphenolic compounds contents (TPC), total antioxidant activities (TAA) and HPLC determinativ of individual polyphenolic compounds in selected Moravina and Austrian wines. Cent Eur J Chem. 9/4: 677–687.
85. Stávek J, Šmídová A (2006). Moldávie. O Kagoru a problémech moldavského vinařství. [online] [cit. 2014–01–01]. Dostupné z: Enolog portál, www.enolog.cz
86. Sweeney MI, Kalt W, MacKinnon CL, Ashby J, Gottschall-Pass KT (2002). Feeding rats diets enriched in lowbush blueberries for six weeks decreases ischemia induced brain damage. Nutr Neurosci. 5/6: 427–431.
87. SZÚ (Státní zdravotní ústav) Praha (2013). Acceptable Daily Intake, Ethanol. Dostupné z: Institute of Public Health, Prague, Czech Republic, http://www.szu.cz
88. Tinetti ME (2003). Preventing Falls in Elderly Persons. N Engl J Med. 348: 42–49.
89. Topinková E (2005). Geriatrie pro praxi. Praha: Galén. ISBN 80–7262–365–6.
90. Vang O, Ahmad N, Baile CA, Baur JA, Brown K, Csiszar A, Das DK, Delmas D, Gottfried C, Lin H-Y, Ma Q-Y, Mukhopadhyay P, Nalini N et al. (2011). What is new of an old molecule? Systemic review and recommendation on the use of resveratrol. PLoS One. 6/6: e 19881.
91. Verner M, Petr P, Kašparová M, Vonke I, Pavelka V, Kalová H, Žampach P, Hladík P (2006). Existuje laboratorní odezva nutraceutické intervence? Folia Phoenix. 11(Suppl. 1): 9–13. ISS N 1801–1063.
92. Vitis International Variety Catalogue (2014). JKI-Institut fuer Rebenzuechtung Geilweilerhof-Siebeldingen, Deutschland. [online] [cit. 2014–01–01]. Dostupné z: http://www.vivc.de
93. Vogelman B (2012). How Resveratrol Combats Leading Causes of Death. Life Extension Magazine. [online] [cit. 2014–01–01]. Dostupné z: http:// www.lef.org
94. Wang Y, Chang CF, Chou J, Chen HL, Deng X, Harvey BK, Cadet JL, Bickford PC (2005). Dietary supplementation with blueberries, spinach, or spirulina reduces ischemic brain damage. Exp. Neurol. 193/1: 75–84.
95. Weingerl V (2012). A Comparative Study of Analytical Methods for Determination of Polyphenols in Wine by HPLC/UV-Vis Spectrophotometry and Chemiluminometry. Macro to Nano Spectrophotometry. Jamal U (ed.). 448: 357–368.
96. Willis LM, Shukitt-Hale B, Joseph JA (2009). Recent advantages in berry supplementation and age-related cognitive decline. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. 12/1: 91–94.
97. Wood M. Blueberries and Your Health (2011). Scientists Study Nutrition Secrets of Popular Fruit. Agricultural Research Magazine, edited by ARS, U.S. Department of Agriculture, U.S.A.
98. Xie Ch, Kang J, Chen J-R, Nagarajan S, Badger TM (2011). Phenolic Acids Are in Vivo Atheroprotective Compounds Appearing in the Serum of Rats after Blueberry Consumption. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 59/18: 10381–10387.